Het proces van de Keurmerk Fysiotherapie Opvolgvisitatie

De voorbereiding

De praktijk start de visitatieprocedure vanaf het moment dat u door HCA uitgenodigd wordt voor het maken van een afspraak voor de uitvoering van de Keurmerk Fysiotherapie Opvolgvisitatie. Dat zal in de regel ongeveer vier tot zes maanden voor de visitatiedatum plaatsvinden, zodat u voldoende tijd heeft voor een goede en zorgvuldige voorbereiding. De Opvolgvisitatie dient tussen de 10 en 11 maanden, na de Entreevisitatie uitgevoerd te worden. U wordt gevraagd om het aanmeldformulier in te vullen, zodat SKF en HCA beschikken over actuele praktijkgegevens. Let op: voor de Opvolgvisitatie dient de praktijk minimaal 6 maanden data aan te leveren aan LDK.

Voor praktijken die gevisiteerd gaan worden, geldt dat zij zich zorgvuldig en op tijd gaan voorbereiden op de komende visitatie. Dat betekent dat er gevraagd wordt een Praktijk Vragenlijst in te vullen. In deze Praktijk Vragenlijst worden u vragen gesteld die betrekking hebben op de SKF-kwaliteitscriteria met bijbehorende summatieve en formatieve indicatoren. De Praktijk Vragenlijst heeft als doel dat de praktijk voor zichzelf en de visiteur(s) inzicht geeft in de recente praktijkontwikkelingen gedurende het afgelopen jaar in relatie tot de SKF-kwaliteitscriteria.

Tevens zorgt de SKF-praktijk ervoor dat de meest recente LDK-datarapportage beschikbaar wordt gesteld ten behoeve van de visitatie. Dit kan eenvoudig door de rapportage, tenminste twee weken, voorafgaand aan de visitatie naar HCA op te sturen. Met de beschikbaar gestelde informatie zal de visiteur uiteraard vertrouwelijk omgaan.

De visitatie

Tijdens de visitatie zal de visiteur, na de introductie door de praktijk, te weten criterium 2, beginnen met het bespreken van de summatieve indicatoren die zijn opgenomen in de diverse kwaliteitscriteria, het zgn. centrale deel van de visitatie. Na afronding van het centrale deel van de visitatie, zal de visiteur o.b.v. de summatieve indicatoren  een tussentijds advies geven i.r.t. de feitelijke bevindingen.

Daarna zal de visiteur samen met de praktijkafvaardiging de overige formatieve indicatoren bespreken. Dat gebeurt in een coachende sfeer, waarbij er sprake zal zijn van een kwaliteitsgesprek, welke gericht is op het benoemen van de positieve punten, het stimuleren tot kwaliteitsontwikkeling of het geven van een advies dat gaat leiden tot verbetering. Tijdens dit deel van de visitatie, worden er afhankelijk van de praktijkgrootte ook een aantal interviews afgenomen bij uw collegae. Dit noemen we het medewerkersdeel van de visitatie. Het doel hiervan is om vast te stellen in welke mate de collegae actief betrokken zijn bij het kwaliteitsbeleid van de praktijk, vastgesteld wordt in welke mate zij op de hoogte zijn van de SKF-uitgangspunten en ambities, en op welke wijze zij hieraan invulling geven. De SKF wil op die manier het draagvlak van de collegae bij de praktijkvoering vergoten en optimaliseren.

Mochten er vragen zijn naar aanleiding van de boven genoemde procesbeschrijving? Neem contact met ons op en wij beantwoorden met plezier al uw vragen.